Kulatý stůl Arnoldova vila – vila Löw-Beer – vila Tugendhat
Diskuze o minulosti, současnosti i budoucnosti tří slavných brněnských vil
ZAHRADA VILY
LÖW-BEER
Oáza klidu s kavárnou a malým hřištěm
Památník Mohyla míru
Napoleonský svět na Mohyle míru
Podhorácké muzeum
Nahlédněte do dějin kláštera Porta coeli
co ukrývá muzeum?
Klikněte na NAVŠTÍVIT, stáhněte si ZDARMA Sborník Muzea Brněnska 2023 a objevujte poklady historie.
DISKUZE
Kulatý stůl Arnoldova vila – vila Löw-Beer – vila Tugendhat
ZAHRADA VILY
LÖW-BEER
Oáza klidu s kavárnou a malým hřištěm
Skrytá paměť Moravy
Literární soutěž pro mladé talenty
Památník Mohyla míru
Napoleonský svět na Mohyle míru
Podhorácké muzeum
Dějiny a současnost kláštera Porta coeli
Co ukrývá muzeum?
Klikněte na NAVŠTÍVIT, stáhněte si ZDARMA Sborník Muzea Brněnska 2023 a objevujte poklady historie.

V kůži mistra: Alfons Mucha

Poznejte s námi život a dílo Alfonse Muchy. Žáci/studenti zjistí, co všechno ukrývá fond Alfonse Muchy Muzea v Ivančicích. Prozkoumají základní charakteristiky jeho výtvarného stylu, pokusí se interpretovat a popisovat vybraná díla a vytvoří i vlastní drobnou výtvarnou práci.  Program probíhá přímo ve školách a je možné si vybrat mezi variantami na jednu nebo dvě vyučovací hodiny.

Cílová skupina: 7. – 9. třída ZŠ, SŠ a gymnázia

Délka programu: 45/90 minut

Max. počet účastníků: 30

 

Výstupy – žák:

  • - Na příkladu identifikuje projevy secese ve výtvarném umění.
  • - Na základě předložených materiálů vybere zásadní okamžiky života Alfonse Muchy.
  • - Svou interpretaci výtvarného díla propojí s jeho objektivně pozorovatelnými detaily.
  • - Vytvoří vlastní výtvarnou práci inspirovanou dílem Alfonse Muchy.

 

Objednávky: : e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefon 537 026 262

Akce

Šlapanice plné příběhů

23. 10. 2024 - 23. 10. 2024

webik

Přijďte s námi objevit historii Šlapanic!


Těšíme se na Vás na akci určené, jak pro zájemce o historii, tak pro rodiny s dětmi. Přijďte se do muzea pobavit a něco zajímavého se dozvědět.

Program:

16:30 a 17:30 dětské prohlídky

16:00 - 17:30 tvořivé dílničky pro děti

17:30 - 18:30 komentovaná prohlídka výstavy Svědkové zapomenutých časů pro dospělé

Vstupné dobrovolné

 

Více informací

KOŠT VÍNA

Řízená degustace vinařství Vinselekt Michlovský

23. 10. 2024 -

Michlovsky

Srdečně Vás zveme do Café Löw-Beer na řízenou degustaci vín vyhlášeného vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic, která proběhne 23. října 2024 v 18.00 h.

Pod vedením Ing. Lenky Michlovské budeme mít po roce opět možnost ochutnat vzorky těch nejzajímavějších vín všech barev, vůní a provedení.


Cena: 300 Kč degustace, 450 Kč degustace vč. občerstvení

Rezervace nutná:
Soňa Kalousková

  • tel. 537 026 205, 723 114 672
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 pozvánka degustace Michlovský

Více informací

UDÁLOST

Komentovaná procházka areálem Porta coeli

před muzeem
24. 10. 2024 - 24. 10. 2024

akce web

Zajímají vás historické objekty areálu kláštera Porta coeli? Chtěli byste vědět, jak se s nimi pracuje a jaké je jejich využití nebo jaké by mohlo být? 


Zveme vás na doprovodnou akci k výstavě Porta coeli_vize: na komentovanou procházku k vybraným budovám klášterního areálu (východní kvadratura nebo sýpka). Provedou vás Ing. Jiří Chrást, správce areálu, Mgr. Tomáš Blaha, Dobrovolníci pro Porta coeli a NaNebi, Ing.arch. Yvona Boleslavská, Ph.D., pedagožka FAST VUT v Brně.

Akce je zdarma. Sejdeme se před muzeem.

Těšíme se na vás 

akce pozvanka

Více informací

Výstava

Vendula Chalánková: Liška Bystrouška

29. 10. 2024 - 24. 11. 2024

Chalankova Bystrouska

Zahájení výstavy proběhne v úterý 29. října 2024 v 17.00 h, ukázku z opery Příhody lišky Bystroušky zazpívá Tereza Merklová Kyzlinková a Dětský sbor Brno.

 V roce 2020 vydalo Lišku Bystroušku nakladatelství Host s ilustracemi Venduly Chalánkové, a právě jejich originály, zpracované technikou papírových koláží, si můžete během festivalu Janáček Brno prohlédnout na výstavě ve vile Löw-Beer.


Opera Příhody lišky Bystroušky slaví v letošním Roce české hudby 100. výročí světové premiéry, která se konala 6. listopadu 1924 v Brně. Janáček si ke zhudebnění vybral příběhy o mazané lišce, které podle obrázků Stanislava Lolka napsal novinář a spisovatel Rudolf Těsnohlídek a vycházely nejprve na pokračování v Lidových novinách.

Výstava je součástí doprovodného programu TIC BRNO k festivalu Janáček Brno.

pozvanka Liska Bystrouska

Více informací

Přednáška

Počátky cisterciáckého řádu na Moravě

Galerie
31. 10. 2024 - 31. 10. 2024

heiligenkreuz 9

Přednáška historika prof. PhDr. Martina Wihody, Ph.D. (FF MU Brno) představí počátky cisterciáckého řádu na Moravě.


Přestože byl řád cisterciáků pozván do Čech krátce před polovinou 12. století, první moravské kláštery vznikly až po roce 1200. Kdo byl jejich příznivcem a proč, se pokusí přiblížit přednáška prof. PhDr. Martina Wihody, Ph.D. (FF MU Brno).

Vstupné: 30 Kč

Více informací

Debata

Podnikání pod Davidovou hvězdou

31. 10. 2024 -

Kosatik

Ve čtvrtek 31. října 2024 v 18.00 h proběhne ve vile Löw-Beer debata se spisovatelem Pavlem Kosatíkem. Představí svou nejnovější knihu Podnikání pod Davidovou hvězdou, která pojednává o osudech vybraných židovských podnikatelských rodin.

Právě ty významně přispěly k průmyslovému rozkvětu a šíření dobrého jména českých zemí ve světe v průběhu 19. a 20. století. 


Příběhy rodin Bondy, Kolben, Popper, Waldes, ale také Löw-Beer či Tugendhat se často čtou jako epická dramata, k čemuž jistě přispívá autorův živý a kultivovaný jazykový styl.

Na akci bude také možné si novou knihu zakoupit.

Akce se koná ve spolupráci s Mehrin – Moravské židovské muzeum. Moderuje Táňa Klementová.

Vstup zdarma.

pozvanka debata kosatik

Více informací
Další pozvánky

Právě probíhá

Aktualita

Dotazník

13. 02. 2024 - 31. 12. 2024

Foto Podhorck muzeum kopie

Milí návštěvníci,

chtěli bychom, abyste si návštěvu našeho muzea užili a cítili se u nás příjemně. Váš názor je pro nás velmi důležitý, a proto jsme připravili krátký dotazník. Budeme rádi, když nám po návštěvě zanecháte zpětnou vazbu.

Více informací

Aktualita

Prohlídky kostela Nanebevzetí Panny Marie

22. 04. 2024 - 30. 09. 2025

Foto Podhorck muzeum kopie

Milí návštěvníci, pro váš komfort jsme pro vás připravili přehled obsazenosti prohlídek kostela Nanebevzetí Panny Marie v Předklášteří.


Prohlídky kostela se konají s výkladem průvodce v počtu od dvou osob.

Pro rezervaci prohlídek kostela pište na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo se s námi spojte telefonicky 731 763 658.

Organizovaným skupinám doporučujeme zajistit si dostatek času před prohlídkou pro nákup vstupenek a ujistit se, že prohlídka může začít včas.

Pro správné zobrazení kalendáře doporučujeme použít prohlížeč Google Chrome.

 

 

Více informací

Výstava

Petr Dillinger (1899–1954). Kresby – grafiky – malby

15. 05. 2024 - 30. 10. 2024

petr dillinger 470x313 vystava v Rajhrade ilustracni fotka

Prohlédněte si výtvarné práce Petra Dilingera, který byl žákem Maxe Švabinského. Navštivte výstavu nazvanou Petr Dillinger (1899–1954). Kresby – grafiky – malby.


Petr Dillinger (1899–1954) představuje v dějinách českého meziválečného a poválečného umění veličinu sice nikoli neznámou, avšak šíře jeho výtvarných projevů nám nedovoluje považovat jej za autora bezezbytku objeveného. Svá nejaktivnější tvůrčí léta spojil Petr Dillinger s Brnem, kde působil jako jeden z prvních pedagogů na nově zřízené Škole uměleckých řemesel. Výtvarnou technikou, v níž se nejvíce zabydlel, byla grafika. V tomto ohledu zůstal věrný svému učiteli Maxu Švabinskému – a také v tíhnutí k realistické formě výtvarného sdělení. Od druhé poloviny dvacátých let však Dillinger začal ve své tvorbě uplatňovat zcela osobitý, nezaměnitelný styl založený na poetizaci všedních motivů, jako jsou práce a odpočinek, příměstská krajina nebo specifické ztvárnění ženské figury.

Impulsy k uspořádání výstavy Dillingerových děl byly především dva. Prvním je životopisné datum – v letošním roce si připomínáme 70 let od autorova úmrtí, druhým je potom okolnost významné sbírkové akvizice. V loňském roce získal rajhradský Památník písemnictví do svých sbírek podstatnou část autorovy výtvarné pozůstalosti. Jádro výstavy tak tvoří výběr z několika tisíc položek, které tento fond zahrnuje. Výstava představuje průřez Dillingerovou tvorbou – vedle grafik jsou zde prezentovány i málo známé kresby či kresebné návrhy, stejně jako olejomalby, které laskavě zapůjčila autorova rodina. Vedle volné tvorby výstava zahrnuje i zakázková díla, například exlibris, knižní ilustrace či návrhy diplomů.

Petr Dillinger

Prohlédněte si fotky z výstavy:

Více informací

Výstava

PRINCEZNA. POHÁDKA – IMAGINACE - UMĚNÍ

18. 05. 2024 - 27. 10. 2024

Vítejte v kouzelném světě pohádky! Výstava je věnována jedné z nejoblíbenějších pohádkových postav, princezně, a kouzelnému světu pohádky, který obývá. Vstupte s námi do příběhů plných nebezpečí, odvahy, laskavosti i kouzel, kde dobro nakonec vždycky zvítězí.

žuráň web


Výstava vás provede díly z oblasti výtvarného umění, literatury, loutkového divadla i filmu, představí však i artefakty patřící skutečně žijící pravěké princezně. Prohlédnout si můžete originální červánkové šaty naší nejslavnější Popelky v podání Libuše Šafránkové nebo ukázku němého filmu se stejným námětem natočeného roku 1929. Z výtvarných děl se můžete těšit například na nádherné ilustrace pohádkových knih Boženy Němcové nebo Karla Jaromíra Erbena v podání významných ilustrátorů Artuše Scheinera, Václava Karla a dalších. Nechybí ani díla předních českých umělců v podání Josefa Lady, Viktora Preissiga, Hanuše Schwaigera nebo Jana Preislera. Výstavu doplňují také vzácné vyřezávané marionety dvorních dam a šlechtice v překrásných kostýmech i rodinné, téměř sto let staré, divadlo s loutkami podle návrhu Mikoláše Alše.

Nedílnou součástí výstavy je dětská linka, která malé návštěvníky zavede až do imaginativní herny podněcující představivost a fantazii nevšedním způsobem. Nechte se spolu s dětmi unést pohádkovým světem a seznamte se s princeznou z pohádek.

Princezna plakat

Prohlédněte si fotky z výstavy:

Více informací
Dále probíhá
vila low beer

Vila
Löw-Beer

v Brně
více informací
mohyla miru
Památník

Mohyla
míru

více informací
podhoracke muzeum

Podhorácké
muzeum

Klášter Porta coeli
více informací

Muzeum
v Ivančicích

Lapidárium
více informací
muzeum ivancice

Muzeum ve
Šlapanicích

scholasterie
více informací
muzeum slapanice

Památník
písemnictví

na Moravě
více informací
pamatnik pisemnictvi

partner jihomoravsky kraj partner asociace muzeii partner cesky rozhlas icom prague 2022 top jizni morava IDS - JMK partner kudy z nudy partner webarchiv

All Rights Reserved Muzeum Brněnska © 2020, Webdesign by LE CLAVERA s.r.o.

Informace o cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny soubory cookie", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Nastavení cookies


Používáme následující soubory cookies

Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.

Tyto cookies jsou nezbytné k tomu, aby Webové stránky fungovaly, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akci, kterou na Webových stránkách sami provedete, jako je např. bezpečnostní nastavení, přihlašování, vyplňování formulářů. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookies nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nebudou fungovat. Tyto soubory cookies neukládají žádné informace přiřaditelné ke konkrétní osobě. Tyto cookies můžeme nastavovat my nebo poskytovatelé třetí strany, jejichž služby na stránkách používáme. Tyto soubory cookies neukládají žádné informace přiřaditelné ke konkrétní osobě.
Tyto cookies slouží ke zlepšení fungování Webových stránek. Umožňují nám rozpoznat a zjistit počet návštěvníků a sledovat, jak návštěvníci používají Webové stránky. Pomáhají nám zlepšovat způsob, jakým Webové stránky fungují, například tak, že umožňují uživatelům snadno najít to, co hledají. Tyto cookies neshromažďují informace, které by dokázaly identifikovat Vaši osobu. Pomocí těchto nástrojů analyzujeme a pravidelně zlepšujeme funkcionalitu našich Webových stránek. Získané statistiky můžeme použít ke zlepšení uživatelského komfortu a abychom učinili Vaši návštěvu Webových stránek zajímavější pro Vás jako uživatele.